Overlijden pieter henstrathumbWat het uitzoeken van een stamboom of een kwartierstaat interessant of boeiend maakt is dat er vaak raadsels optreden. Hier treffen we zo'n raadsel aan. Bij het nalopen van de kwartierstaat van Marlia kom ik bij de oudst bekende voorvader, Pieter Henstra, maar wie waren zijn ouders?  Dat staat vaak in de overlijdensakte vermeld. Wat is nu het raadsel in dit geval; in de overlijdensakte wordt hij niet Henstra  genoemd maar Henne. Dat maakt het niet helemaal zeker of hij ook werkelijk thuis hoort in de rij van voorouders, lees maar even mee! Maar waarom wordt het in deze akte nu niet duidelijk dat hij de werkelijke voorvader is? Dat komt door het volgende; het is heel gebruikelijk om in de overlijdensakte de naam van de echtgenote te noemen, echter hier gebeurt dat niet. De ambtenaar wist het niet, hij vond het niet de moeite waard, of nog een andere reden. Wie zal het zeggen?

 

Ergens in de periode dat Cornelis Roelofs in Leeuwarden verblijft doet hij een verzoek om een publieke school te mogen openen. Het verzoek staat hieronder. Is het te lezen? Voor alle duidelijkheid, dit stuk is het antwoord van het bestuur van Leeuwarden op het verzoek van Cornelis Roelofs. Het oorspronkelijke stuk van Cornelis Roelofs  is nooit gevonden. Waarschijnlijk bestaat het niet meer.

request van Cornelis Roelofsthumb

Nieuwsflits

Onderstaand een plaatje met de genealogie van Cornlis Roelofs, onze oudste bekende stamvader. Ik heb het geplaatst op een oude kaart van Friesland, waarop je ook kunt zien waar ze vandaan kwamen. Dat is wat sprekender dan al die namen. Te zien is dat Cornelis Roelofs uit Donkerbroek komt en dat zijn kleinzoon naar Leeuwarden gaat. Bekend is dat hij daar toestemming vraagt om een publieke school te mogen openen. Een onderwijzer dus. Niet te vergelijken  met de onderwijzer van nu overigens.

Genealogie Cornelis Roelofsthumb