Interview Kees Oosterhof

Het oorspronkelijke intervieuw met Kees Oosterhof, eigenlijk was het geen interview. Hij heeft het zelf opgeschreven dacht ik, maar het is getikt op een typemachine en is best groot. Tien pagina's. Uit dit interview dat op de website staat, door mij gedigitaliseerd, is best een reconstructie te maken van het gezin van opa en oma Oosterhof. Als is daarmee klaar ben, ga ik naar het interview kijken met Fedde Oosterhof dat ook op de website staat. Als dat allemaal klaar is zal ik afreizen naar Texel, tenminste als de coronamaateregelen dat toelaten. Kijken wat daar nog meer te vinden is. Het archief in Alkmaar zal misschien ook nodig zijn. Ik kijk ernaar uit!!

Intervieuw Kees Oosterhof


 

Overlijden Pieter Henstra

Overlijden pieter henstrathumbWat het uitzoeken van een stamboom of een kwartierstaat interessant of boeiend maakt is dat er vaak raadsels optreden. Hier treffen we zo'n raadsel aan. Bij het nalopen van de kwartierstaat van Marlia kom ik bij de oudst bekende voorvader, Pieter Henstra, maar wie waren zijn ouders?  Dat staat vaak in de overlijdensakte vermeld. Wat is nu het raadsel in dit geval; in de overlijdensakte wordt hij niet Henstra  genoemd maar Henne. Dat maakt het niet helemaal zeker of hij ook werkelijk thuis hoort in de rij van voorouders, lees maar even mee! Maar waarom wordt het in deze akte nu niet duidelijk dat hij de werkelijke voorvader is? Dat komt door het volgende; het is heel gebruikelijk om in de overlijdensakte de naam van de echtgenote te noemen, echter hier gebeurt dat niet. De ambtenaar wist het niet, hij vond het niet de moeite waard, of nog een andere reden. Wie zal het zeggen?

 


 

Request van Cornelis Roels

Ergens in de periode dat Cornelis Roelofs in Leeuwarden verblijft doet hij een verzoek om een publieke school te mogen openen. Het verzoek staat hieronder. Is het te lezen? Voor alle duidelijkheid, dit stuk is het antwoord van het bestuur van Leeuwarden op het verzoek van Cornelis Roelofs. Het oorspronkelijke stuk van Cornelis Roelofs  is nooit gevonden. Waarschijnlijk bestaat het niet meer.

request van Cornelis Roelofsthumb

 

 

Op ingediend Request van Cornelis Roels van Donkerbroek ledemaat van de Gereformeerde Gemeente, verzoekende versoekende publicque Schole te mogen houden op ’t vliet alhier, heeft de Edele.Raad  gehoord het rapport  van des van de Heeren Politie, meester Politiemeester en……. Bus ……Burgemeester DHr Dr. J. Wesselius, schepenen L: Le Maire en A: Couperis Couperus sig op Des geques des gerequireerdes des omstandigheden gaan fermeent  geïnformeert hebbende aan Den den supplant suppliant geaccordeert gelijk aan Cornelis Roels geaccordeert word bij dezen om alhier publicque schole  te mogen houden  en de Jonge Jeugd in lesen, schrijven, Psalmsingen en Rekenen te onderwijsen, voorts alles waar  te nemen wat tot de functie van een goeden ordentelijk schoolmeester behoort; des dat de Supplant het Burgerregt  van deze Stad behorens bevorens kome te gewinnen


Genealogie Cornelis Roelofs

Nieuwsflits

Onderstaand een plaatje met de genealogie van Cornlis Roelofs, onze oudste bekende stamvader. Ik heb het geplaatst op een oude kaart van Friesland, waarop je ook kunt zien waar ze vandaan kwamen. Dat is wat sprekender dan al die namen. Te zien is dat Cornelis Roelofs uit Donkerbroek komt en dat zijn kleinzoon naar Leeuwarden gaat. Bekend is dat hij daar toestemming vraagt om een publieke school te mogen openen. Een onderwijzer dus. Niet te vergelijken  met de onderwijzer van nu overigens.

Genealogie Cornelis Roelofsthumb


Zomer slechte periode voor genealogie

schilderen garage

In de zomer doe ik altijd veel minder aan mijn hobby. Dat komt omdat er altijd veel ander werk bij komt. Onderhoud huis en tuin, vakanties noem maar op.........Ik heb kort geleden de houten voorgeven van mijn garage vervangen. Niks zoeken in de archieven dus!!


Pasfoto's

MAN

Ik ga aan de personen op mijn website pasfoto's toevoegen. Nog een hele klus, temeer daar Pro-Gen er nog niet zo geschikt voor is. Daar  komt verandering heb ik van de makers gehoord!!!


Nu

Op dit moment houd ik mij vooral bezig met de Arbeidsdienst, waar mijn vader gedurende de oorlog aan heeft deelgenomen. Ik ben in de afgelopen periode tweemaal naar het archief van het NIOD in Amsterdam geweest. Heeft nog niet opgeleverd wat ik zou willen!


Website Pro-Gen

Pro-Gen

Ik gebruik voor het maken van mijn website het genealogieprogramma Pro-Gen. Kijk eens even op de site van de makers: Website Pro-Gen

Met Pro-Gen kun je hele mooie cirkeldiagrammen van een  kwartierstaat maken. Ieder die zo'n diagram wil hebben kan er een krijgen.cirkeldiagram


© 2021 Jan Oosterhof

Please publish modules in offcanvas position.