Opa en Oma Oosterhof


opaenomaoosterhofpubthumbOpa en oma Oosterhof waren ondernemende mensen, het kan niet anders. Of misschien was het alleen opa Oosterhof die ervoor koos om in 1931 naar Texel te verhuizen. Het zal niet meevallen om erachter te komen. Duidelijk is wel dat zij naar Texel vertrokken vanwege economische redenen. In Drente was onvoldoende werk en dat was er op Texel wel. Goed besluit nietwaar kunnen wij als nakomelingen zeggen. We voelden er ons thuis.

huisje in de dreefthumbTexel1931thumpDe nieuwe woonplaats op Texel in 1931 was dicht bij de boerderij die we nu kennen als Padang. Zij gingen wonen in het huisje dat aan de Dreef stond. Ik zelf heb dat huis nog gekend maar nooit geweten dat mijn vader daar heeft gewoond. Opa (Jan Oosterhof) ging werken bij een van de grootste boerderijen op Texel en wel C. de Lugt op Paddang. Opa was toen 36 jaar oud. Opa heeft daar niet zo lang gewerkt enkele jaren later ging hij al naar Madura bij de boer Witte. Het salaris? F13,65 per week.

eekhoutswijk 8 en 9thumpeekhoutswijk 8thumbHuwelijksakte Jan Oosterhof en Warlina Katharina OosterhofthumbTot aan het vertek naar Texel hebben Opa en Oma gewoond aan de Eekhoutswijk in Smilde. Jan Oosterhof met zijn vrouw stonden daar ingeschreven van 1925 tot 1931. Daarvoor werd het bewoond door Hendrik Oosterhof, de vader van opa. Het nummer waar ze hebben gewoond was voor 1948 nummer B445, dit was een doorlopende nummering waar geen straatnaam aan was gekoppeld, de huidige locatie is tussen nummer 8 en 9 aan de Eekhoutswijk. Opa en Oma trouwden in 1920, en gingen zij wonen in Eekhoutswijk B449, wat nu Eekhoutswijk 11 is. Zij hebben daar twee jaar gewoond in 1921 en 1922. Allemaal volgens de Historische Vereniging Smilde. Links staat de huwelijksakte van opa en oma. Let eens op de handtekeningen. Het grappige is dat mijn vader een handtekening had die daar sterk op leek. De vader van opa tekent en ook de broer van opa Oosterhof Cornelis tekent. Ook zie je de handtekeningen van de veldwachter Beijert, een man met een enorme faam, zelfs nu nog. Natuurlijk staat ook de handtekening van oma er op. De overige handtekeningen zijn van de ambtenaar van de burgerlijke stand en nog een getuige denk ik.

10 25 maart 1931 Van komen en gaanthumpZozagdekranterin1931uitDe Texelse courant maakt in 1931 melding vande aankomst van de familie Oosterhof. Let er even op dat in hetzelfde artikeltje ook de aankomst van de familie van Bennekom wordt aangegeven. Wat een toeval zou je zo zeggen. De Texelse courant had toen toch nog wel een ander uiterlijk dan wat we nu gewend zijn. Het aantal pagina's bedroeg vier. Helaas kan ik de kosten van het abonnement niet goed lezen, ik denk vijfenzeventig cent per drie maanden, losse nummers kosten vier cent. Voor één gulden kon hij voor drie maanden in heel Nederland worden bezorgd.

bevolkingsregister texel 1931thumbbevolkingsregister texel 1931achterkantthumbOm er achter te komen waar opa en oma Oosterhof nu precies waar hebben gewoond ben ik naar het regionaal archief in Alkmaar gegaan, waar de oude bevolkingsregisters worden bewaard. Het is even zoeken in de inventaris maar al snel kun je het betreffende archief laten ophalen. Een dame wandelt dan naar de plek waar het archief staat, laadt het op een karretje en dan kun je de betreffende kaart opzoeken. Ik weet nu welke huisnummers het zijn geweest maar niet welke straat en dus weet ik nog waar ze hebben gewoond. De volgende stap moet daar duidelijkheid over brengen. Op de achterkant is te zien dat ze tot 1940 vier keer zijn verhuisd. De nummers staan op de kaart E4, C16, C19 en L88. Toen ik nog klein was was dat de gewoonte, zo woonde ik op W69. De W zal van Walenburg zijn geweest?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


© 2021 Jan Oosterhof

Please publish modules in offcanvas position.