Het geslacht Oosterhof


donkerbroekthumbDe eerste Oosterhoffen

De eerst bekende Oosterhoffen komen uit Donkerbroek in Friesland. In het trouwregister van de Hervormde gemeente Oosterwolde, Fochteloo en Appelscha 1683-1810 wordt in 1686 het huwelijk vermeld van Cornelis Roelofs en Antien Abels. Precies staat er "Den 7 februari te Oosterwolde getrout Cornelis Roelofs en Antien Abels, beiden van Donkerbroek." Zijn beroep is timmerman. Van zijn vrouw Antje weten we veel meer dan van hem. Zij met haar broer Jan Aebeles en haar zus Aeffien zijn de weeskinderen van wijlen Aebele Tjabbes en Egbertien Lenses. Zij hebben als weeskinderen aanzienlijke bezittingen in Donkerbroek. Er redelijk precies bekend waar zij in donkerbroek woonden. Op het plaatje links wordt de situatie van Donkerbroek in 1832 weergegeven.

Kinderen

donkerbroek1832thumbHet echtpaar krijgt vier kinderen, Egbertie Cornelis, geboren te Donkerbroek op 16 februari 1687, vervolgens Aeltie, geboren op 5 oktober 1690 te Haule, daarna wederom een dochter genaamd Egbertie, geboren op 4 augustus 1695 te Oosterwolde en daarna nog een zoon Roelof Cornelis geboren op 19 september 1706 te Donkerbroek. Ik heb deze gegevens al heel lang zo staan, ik moet echter bekennen dat ik een wat onbehaaglijk gevoel heb bij Roelof Cornelis omdat zijn ouders dan al op respectabele leeftijd zijn gekomen, zij zijn dan al 51 en 49 jaren oud. Voelt niet lekker aan, waarbij moet worden gezegd dat de geboortedata van de ouders niet bekend zijn.

 

Bezittingen

Er zijn van stemcohierthumbhen ook bezittingen bekend. In het stemcohier van 1698 en 1728 wordt vermeld dat zij stemrecht hebben vanwege bezittingen. In het kaartje wordt aangegeven waar deze bezittingen liggen. Stemkohieren was een systeem om eigenaren en gebruikers te registreren, meestal boerderijen.


© 2021 Jan Oosterhof

Please publish modules in offcanvas position.