Het geslacht Rekers


huwelijk Jan Rekers en Aartje FidderthumpDe oudst bekende Rekers is Gerrit Rekers getrouwd met Annetje Jans Fidder. Zij trouwen op 17 september 1747 in Nunspeet. Op het internet is te vinden dat Gerrit Rekers is geboren 26 februari 1715 in Oldenzaal. Zelf heb ik dat niet kunnen verifieren. Bij zijn huwelijk wordt opgetekend dat hij afkomstig is van Enschede. Hij overlijdt in in Nunspeet op 7 oktober 1796. Hij trouwt in 1781 voor de tweede maal op 61 jarige leeftijd met Hendrikje Aarts Drost. Uit het eerste huwelijk zijn er zes kinderen, Marritjen, Jan die op tienjarige leeftijd overlijdt, Aart Kadasterkaart 1832thumbGerritsen Rekers, Johannes die slechts twee jaar wordt, Jannes Gerritsen en Jan Gerritsen Rekers. Uit deze mensen ontstaan alle families Rekers die in Nunspeet bekend zijn. In Nunspeet wordt de naam Rekers op twee manieren geschreven, met een en met twee e's maar bij het overlijden van de oudst bekende stamvader in Nunspeet wordt zijn naam met één e geschreven. Kennelijk is er ergens een verschrijving door de ambtenaar van de Burgerlijke Stand. Dat komt meer voor overigens. Links de kadasterkaart van 1832 van het centrum van Nunspeet.

JangerritsenrekersentrijntjehelmichsthumbVan de oudste Rekers is bekend dat bij het overlijden van zijn tweede vrouw woont in huisnummer 55 te Nunspeet. Helaas weet ik niet waar dit is. Van zijn zoon VJan Gerritsen Rekers getrouwd  met Trijntje Helmichs van Asselt weten wij dat wel, zij wonen in het centrum van Nunspeet. Hij is schoenmaker. Zij bezitten overigens nog meer stukken grond. Hij woonde nagenoeg op de kruising van de Dorpsstraat/Harderwijkerweg en de Stationslaan.

kaartnunspeet1886thumbHet is wel aardig om op de kaart van Nunspeet van 1886 nog eens alle locaties te bekijken en te zien hoe sterk er toen was bebouwd. Voor de Rekersen is vooral de Zoom van belang omdat daar heel veel Rekersen hebben gewoond. Voor Nunspeet geldt ook dat de Bovenweg die nu voor een gedeelte de Harderwijkerweg heet heel belangrijk is geweest. (en nog natuurlijk) Al in de oudheid werd de Bovenweg in de archieven genoemd. Het was de verbindingsweg tussen Ermelo en Doornspijk en langs die weg ontstonden al heel vroeg boerderijen.


© 2021 Jan Oosterhof

Please publish modules in offcanvas position.