Huwelijksakte Jannes Meertens en Martjen DouwesthumbOp 27 november 1718 trouwen in Tinallinge Jannes Meertens en Martje Douwes. Zij krijgen drie kinderen, Meerten 2 juli 1719, Douwe Klaassens 15 december 1720 en Lijsabeth op 20 mei 1724. Dopen Douwe 15 december 1720thumbAlle kinderen worden in Tinallinge geboren.

Tinallinge is ontstaan op een wierde omstreeks 500. De wierde heeft een hoogte van ongeveer 3.7 meter en heeft als bijzonderheid dat het nog een ossengang heeft. Er zijn nog maar weinig dorpen waar de ossengang intact is gebeleven. De Kerk waarin de kinderen van Jannes Meertens en Martje Douwes worden gedoopt wordt omstreeks 1280 gesticht. De missionaris Luidger heeft op de kerstening van de bevolking een grote invloed gehad. De naam van de kerk is ook niet gering: Onze lieve Vrouwe Kerk. Voor degenen die wat meer willen weten over deze kerk: De kerk van Tinallinge

Het is ook mogelijk om online in de kerk rond te kijken. Het ziet er werkelijk heel mooi uit: Kerk van Tinallinge panorama

Tinalliingethumb

Douwe is dus vernoemd naar zijn moeder. Wel aardig om te weten gezien het feit dat de naam nu nog gebezigd wordt in de familie van der Kooi en Oosterhof.

Zoals dus eerder gezegd, Jannes Meerten en Martje Douwes zijn de oudst bekende vooroouders van de familie van der Kooi. In de bijgevoegde pop-up staat weergegeven met wie hij eerder was getrouwd. Er zijn nog wel wat onduidelijkheden t.a.v. Jannes Meerten. Ik moet een en ander ook nog wel verder uitzoeken. Misschien dat het toch nog weer anders wordt. Jannes Meerten heeft wel een kerkelijke achtergrond. Op de 1e maart van het jaar 1712 wordt Jannes Meerten samen met nog vier andere mensen toegelaten tot het heilig avondmaal.

Helaas is de geschiedenis van Jannes Meertens en Martje Douwes niet kristal helder. Dat zij trouwen in 1718 is wel duidelijk en ook dat ziij drie kinderen krjgen. Het probleem is dat in 1720, in de  lidmatenboek van Tinallinge wordt gemeld dat Jannes Meertens is overleden terwijl zij nog een kind krijgen in 1724. Misschien twee keer Jannes Meerten? Ik ben nog op zoek!!

0817 01496 2 0001breedster kooi

Breedenborglocatie kooiOp bovenstaande kaart wordt onder Breede de "De Kooi" aangegeven. Op de kaart wordt ook de Breedenborg aangegeven. Van de Breedenborg is ook een tekening beschikbaar uit circa 1725. Dat is ongeveer de tijd waar we het hier over hebben. De kooi ligt ongeveer recht naar beneden, iets links daarvan op onderstaand kaart van Google. Ik denk zo ongeveer bij melkveebedrijf Bregman.

 

 

 

 

 

 

 Om nog even kort het probleem van Jannes Meerten uiteen te zetten: Bij zijn eerste huwelijk in 1711 in Tinallinge wordt aangegeven dat hij uit Adorp komt. Daar wordt slechts een Jannes geboren in ongeveer de goede tijd,  als zoon van Garbrant Meertens. Echter in de vernoemingen van Jannes komt de naam Garbrant niet eenmaal voor. Ook is het huwelijk van die Garbrant Meertens onbekend. In Tinallinge komt wel een Meerten Clasen voor, maar daarvan heb ik geen zoon kunnen vinden die Jannes heet. Ik ga een bericht plaatsen in de landelijke genealogiesites. Misschien dat iemand anders wat weet. Tot nu toe heb ik geen aanvullende informatie kunnen ontdekken op dit onderwerp.

Kaart Tinallinge 1832thumbKaart Tinallinge omstreeks 1832 uit het kadaster. Ik  heb Tinallinge als plaatsje uitvergroot en opnieuw in de kaart gezet vanwege de leesbaarheid. Helaas nog geen kaart gevonden van een eeuw eerder. Wellicht komt dat  nog.

Van Jannes Meerten wordt bij zijn eerste huwelijk aangegeven dat hij uit Adorp komt. In 1683 wordt een zoon geboren van Meerten Garbrants genaamd Jannes. Op het internet wordt aangenomen dat dat de Jannes Meerten is waarover we het hebben. Wie zal het zeggen. Ik kom er nog op terug.

De stamboom van Jannes Meertens met dire generaties. Dit staat wel zo ongeveer vast als het gaan om de familie van der Kooi.

Stamboom Jannes Meerten met drie generaties