Familie van der Kooi


Mijn moeder was een "van der Kooi" en kwam uit Feerwerd in Groningen. Haar vader heette Jan van der Kooi en haar moeder Trijntje Wever. Beide families wonen al eeuwen in dat deel van de provincie. Onlangs werd bekend waar de eendenkooi heeft gelegen waar de familienaam afkomstig van is. Zie elders op deze site. Het is interessant om te zien hoe verschillend zo'n familiegeschiedenis zich door de eeuwen heen ontwikkelt. Daar waar aan mijn vaders kant, de Oosterhoffen er toch sprake was van "verkassen" van de ene plaats naar de andere plaats speelt dat bij deze familie helemaal niet.

Oude kaart groningen bedijkingenthumbHet bijzondere, althans voor iemand die het niet gewoon is, is dat Feerwerd op een wierde ligt. Een wierde is een verhoging in het landschap bedoeld om bij hoog water in de oude tijden veilig te zijn. En het huisje van mijn opa en oma lag aan de rand van de wierde. Aan de zijkant van het huisje kon je omlaag en stond je een heel stuk  lager. Geen idee hoeveel lager dat was, toch wel een vijf a zes meter zou ik zo zeggen. Groningen kent natuurlijk een geschiedenis van overstromingen. Het plaatje van hiernaast is omstreeks 1200-1400. Goed te zien is dat er aanvankelijk helemaal geen sprake was van een zeedijk, maar van gebieden die beschermd werden tegen het water.

Als we het hier hebben over d familie van der Kooi, hebben we het over Jan van der Kooi, geboren in 1878, hij kwam uit Feerwerd. Zijn oudst bekende voorvader is Jannes Meertens, vooral gewoond hebbende in Tinallinge. Zijn vrouw Trijntje Wever kwam uit Oldehove. Voor zover mij bekend heeft deze familie altijd in Oldehove gewoond. Oudst bekende voorouder zijn Jan Jans en Grietje Geerts. Zij trouwen in 1779 in Olde hove.

Als het om de kerk in Feerwerd gaat, dan moet je daar niet te gering over denken. Het is een zeer oude kerk, zoals mag blijken uit onderstaande afbeelding. Als we het hebben over de eerste helft van de 13e eeuw hebben we het wel over de periode 1200 tot 1250. Dat kan niet iedere kerk in Nederland zeggen.

bord kerk feerwerd


© 2021 Jan Oosterhof

Please publish modules in offcanvas position.