Decreet NapoleonNapoleon, de goede  man stelde tijdens zijn bewind het  hebben van een achternaam verplicht. En sindsdien zitten we ermee. Niet dat het onhandig is of zo, maar het idee dat we dat van hem hebben nietwaar. Bijgaand het decreet. Niet iedereen gaf gelijk gehoor aan het bevel en in andere delen van Nederland en Europa was het hebben van een achternaam al veel eerder de gewoonte. napoleon

In de westerse wereld gaat voornamelijk de achternaam van de vader over op die van het kind. In Nederland is het de gewoonte om iemand bij zijn voornaam en daarna met de achternaam te noemen. In Hongarij is het de  gewoonte om eerst de achternaam te schrijven en daarna de voornaam. Het is een kwestie van wennen. Voor wie de gehele inhoud van het decreet wil bekijken: Tekst decreet Napoleon orginele decreet

 

 

 

 

 

 

 

plaatje progenIk gebruik al heel lang voor het bijhouden "mijn"genealogie programma Pro-Gen. En als met zovele dingen, je went er aan. Na zovele jaren kan je ermee lezen en schrijven terwijl je  nog steeds niet alle mogelijkheden kent. Het programma is een windows programma, maar stamt nog uit de DOS tijd en dat is op sommige punten merkbaar. Met name als het gaat om het koppelen van gegevens op mijn computer aan personen in mijn programma is dat moeizaam, eigenlijk ondoenlijk. Ook het koppelen van foto's aan personen is nog steeds een lastig punt, maar ik heb van de makers begrepen dat daar aan wordt gewerkt. Onlangs heb ik oon het programma van de NGV gekocht maar ik merkte dat het overnemen van gegevens toch niet geheel zonder problemen verloopt. Ik heb dus besloten bij Pro-Gen te blijven. En...wat Pro-Gen heel goed kan, is het maken van een hele mooie grafische kwartierstaat. Hier heb je wat en daar laat je wat. En mocht je er een willen, geen probleem, ik stuur hem graag naar je toe.

cirkeldiagramprogen

Natuurlijk kan er ook een "gewone" uitvoer worden gemaakt:

Genealogie van Claus George Willem Otto van AMSBERG

Bestand             :   C:\PG30\NL\DATA\VORSTEN

Datum               :   12-07-2018

Selectie              :   'Personen in genealogie van Claus George Willem Otto van AMSBERG [39]'

Sortering            :   Per tak

I.1               Claus George Willem Otto van AMSBERG, geboren op 06‑09‑1926 te Dötzingen, overleden op 06‑10‑2002 te Amsterdam op 76-jarige leeftijd, begraven op 15‑10‑2002 te Delft. Jonkheer van Amsberg, Prins der Nederlanden.

Gehuwd op 39-jarige leeftijd op 10‑03‑1966 te Amsterdam met Beatrix Wilhelmina Armgard van ORANJE NASSAU, 28 jaar oud, geboren op 31‑01‑1938 te Soestdijk, gedoopt (nh) op 12‑05‑1938 te Den Haag. Koningin der Nederlanden 1981, Prinses van Oranje Nassau, Prinses van

Lippe Biesterfeld, dochter van Bernhard Leopold Frederik van LIPPE BIESTERFELD en Juliana Louise Emma Maria van ORANJE NASSAU.

Uit dit huwelijk:

  1. 1. Willem Alexander van ORANJE NASSAU, geboren op 27‑04‑1967 te Utrecht.
  2. 2. Johan Friso van ORANJE NASSAU, geboren op 25‑09‑1968 te Utrecht.
  3. 3. Constantijn van ORANJE NASSAU, geboren op 11‑10‑1969 te Utrecht.

welkomAl heel lang houdt ik mij bezig met het onderzoek naar de families waarmee ik verbonden ben. In de loop der jaren kwam er ook steeds meer bij kijken. Het bouwen van een website bijvoorbeeld. Het is opmerkelijk hoe in de loop van de jaren het allemaal is veranderd. De enorme ontwikkelingen die via het internet beschikbaar kwamen. De eerste jaren via een modempje en het telefoonnet. De genealogieprogramma's die beschikbaar kwamen. Het is eigenlijk teveel om op te noemen. Van alle ontwikkelingen is die van het internet wel de meest in het oog springende ontwikkeling. Alle bronnen zijn inmiddels rechtstreeks te benaderen en als je een willekeurige naam intikt dan is het vrijwel zeker dat er al onderzoekers met die naam bezig zijn geweest en er gegevens beschikbaar zijn. Het internet is een voortdurende bron van veranderingen geweest met name ook de social media. Deze zijn van enorme invloed op de manier waarop mensen van informatie worden voorzien. Heel handig als je een website wil promoten. Het is aardig om eens te kijken op het web als je je eigen achternaam intikt wat er  dan allemaal tevoorschijn komt. De bedoeling is ook dat bij het intikken van de naam Oosterhof, van der Kooi, of welke dan ook die op mijn website staat,  mijn website bovenaan staat, een mooie wens maar niet zo makkelijk te realiseren.

geheimVanaf 25 mei 2018 is de Algemene verordening gegevens bescherming van toepassing. Deze wet is in de gehele Europeese Unie van toepassing en dat betekent dat dezelfde privacy wetgeving overal hetzelfde is en ook van toepassing op de gegevens die op deze website staan vermeld. Je mag alleen gegevens verwerken als daarvoor een wettelijke grondslag aanwezig is. Het is op mijn site zodanig geregeld dat gegevens van levende personen niet worden weergegeven. Voor personen die wel worden weergegeven hanteer ik de regels die ook door de overheid worden gehanteerd. Zie voor een verdere uitleg zie hieronder! Ik wijs er met nadruk op dat voor iedereen geldt dat mochten er bezwaren bestaan tegen het opnemen van gegevens op deze site en dit kenbaar wordt gemaakt ik die gegevens onmiddelijk zal verwijderen. Het betekent ook dat als je registreert op mijn site je toestemming geeft voor de plaatsing van je gegevens op het afgeschermde gedeelt van de site.

Voor familieleden bestaat de mogelijkheid zich op deze site zich te registreren. Het is eenvoudige procedure, u vult het registratieveld in onder Log in. U vult een gebruikersnaam en wachtwoord in. Ik krijg daar een berichtje van en vervolgens krijgt u toegang tot het afgeschermde gedeelte. Allemaal vanwege privacy, ik doe dat niet voor de lol. Ik mag simpelweg geen gegevens publiceren die vallen onder de CPB regels. Niet iedereen krijgt dezelfde rechten, dat hangt af tot wellke familie u behoort. Gaat allemaal geautomatiseert. Ik moet alleen even op een link klikken en klaar is Kees.